Jätevuoren huipulta

Envor Group – 50 vuotta kierrätyksen historiaa

 

Talouden uutiset ovat toistaiseksi olleet melko synkkää luettavaa, vaikka monilla oli ladattuna kovia odotuksia kevään kera alkavaan talouden kukoistukseen. En halua olla pessimisti, mutta jotenkin tuntuu, että olen itse sitä onnellista sukupolvea, joka on nähnyt taloudellisen historian huipun Suomessa – ainakin nykyisen … tai ehkä entisen – kulutusyhteiskunnan kannalta katsoen. Historia tulee näyttämään osuinko oikeaan vai meninkö oikein kunnolla metsään.

No sinällään ei haittaa vaikka tuo näkemykseni menisi metsään. Metsässä ja biotaloudessa sekä näihin olennaisesti liittyvässä kiertotaloudessa uskon meillä olevan vahvan tulevaisuuden. Tulevaisuuden kuvaan ehkä kuitenkin kuuluu, että kun siirrytään kulutusyhteiskunnasta kohti kierrätysyhteiskuntaa tai kiertotaloutta – mitä ilmaisua kukin nyt haluaakin käyttää – niin varmasti ei nykyinen kertakäyttötalous ja jokavuotiset etelän lomamatkat olekaan ihan arkipäivää.

Siitäkin on varmasti monta mielipidettä, että onko tuo nyt sitten hyvä vai huono asia. Tosiasia lienee kuitenkin se, että elämän laatua mitataan muilla arvoilla kuin kulutuksen määrällä. Tässäkin suhteessa meillä suomalaisilla tulevaisuus näyttää hyvältä. On puhdasta ilmaa ja vettä. Meillä on myös bioenergiaa jokaisen saatavilla ja jalostettavaksi kansantaloutta tukemaan. Etuoikeus sekin, että talvella voimme hyvin mielin polttaa takassa tulta, vaikka vain ihan tunnelman vuoksi. Uusiutuvan energian määrä ja tarjonta kasvaa eri muodoissaan koko ajan. EG Biogas Station on jo löytänyt puolen sataa käyttäjää ja uusia tulee joka viikko. Suomalainen osaaminen on nykyiselläänkin vahvaa ja siihen tehdyt panostukset tuottavat uusia potentiaalisia osaajia ja toimijoita lisää kokoajan.

Juhannusviikolla tullaan puoluejohdon kierrätyksen erikoisviikkojen jälkeen käymään minihallitusneuvottelut. Niissä toivottavasti luodaan edellytyksiä kotimaisten bioinvestointien käynnistämiseen. Hyvää pohjaa biotalouden kehittämiseen tuo mm. Metsä Groupin julkistama Äänekosken biotehdas hanke. Envorin Biohybrivoimala, jonka ympärille voidaan rakentaa peltobiomassan ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen synergiaan sekä uuden tyyppiseen ajatteluun perustuva biojalostamo, edustaa sitä kestävää tulevaisuutta, mihin me Envorilla olemme uskoneet jo vuosia. Uskostamme kertoo se työ, jota olemme biojalostamohankkeen osaltakin tehneet yli viisi vuotta. Juuri julkaistu Suomen Biotalous Strategia osaltaan tukee tätä tehtyä työtä linjauksillaan.

Biokaasulaitoksemme käyttöön vihkimisestä on kulunut jo viisi vuotta. Viiden vuoden aikana olemme virittäneet osaamisemme ja laitoksemme huippukuntoon, millä tahansa mittarilla mitattuna. Tämä avaa meille ovet toimittaa osaamistamme maailmalle, minkä suuntaan on ensi askeleita jo otettukin. Niistä tulemme kertomaan lisää lähitulevaisuudessa.

Viisi vuotta eteenpäin on pitkä aika. Me voimme ylpeinä katsoa myös taaksepäin. Envor Group täytti 15.4. vuosia. Tällöin tuli täyteen 50 vuotta yrityksemme perustamisesta. Isäni Esko Laine perusti toiminimi Forssan Romun, missä minulla ja siskollani on ollut ilo oppia kierrätystalous ja yrittäjyys jo paljon ennen kuin siitä on tullut nykymuotoista teollisuutta. Vietimme virallista merkkipäivää työn merkeissä, mutta loppukesästä juhlistamme 50 – vuotis merkkipäivää asiakkaidemme, liike- ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia niitä lukuisia kumppaneitamme, jotka ovat mahdollistaneet tuon 50 vuoden merkkipaalun saavuttamisen, kuten tietysti nykyisiä ja meillä matkan varrella työskennelleitä kierrätysalan ammattilaisia. Meillä on iloksemme monia vuosikymmeniä jatkuneita asiakassuhteita, joista pisimmät ovat koko historiamme mittaisia, vaikka monta taloudellistakin myllerrystä matkalle on mahtunut. Näistä pitkistä asiakassuhteista olemme erityisen ylpeitä.

Toivotan kaikille blogini lukijoille lämmintä ja rentouttavaa kesää!!

Meillä on ilo palvella Teitä kesälläkin, joten pidetään yhteyttä 🙂

Sammakkomies 🙂

Mika Laine